Medlemsmøte 2. mai 2024

Medlemsmøte 2. mai 2024

Publisert av Dan Alfred Vindheim den 04.05.24. Oppdatert 09.05.24.

 

Medlemsmøte i Telepensjonistenes forening Ålesund Torsdag 02.05.2024 kl. 13.00 på Sanitetshjemmet

 

 

 

 

 

Leder Inge Westad ønsket 28 medlemmer velkommen.

 

 

 

 

 

Vi startet med å synge noe som passet godt: «Kom mai du skjønne milde».

 

 

Sekretær Laila Wik Romestrand leste referatet fra medlemsmøtet 04.04.2024.

Hun var på Lederkonferanse på Hurdalssjøen hotell 23.04. – 24.04. Kjetil Korshavn, leder av Telenor pensjonskasse, holdt foredrag om driften og den økonomiske situasjonen nå. Aktiva er nå bra, og i år øker de pensjonen med 5,54 %. Landsstyret orienterte om økonomien, hva de arbeider med, de nye hjemmesidene bl.a. Alle foreningene fortalte litt om hvordan de organiserte arbeidet.

 

 

 

 

Anne Grete Honningsvåg orienterte om turen til Herøy gård 23.05. Det er litt over 20 påmeldte. Hun orienterte om starttidspunkt og hvor vi kan gå på bussen.

 

 

 

 

 

 

Inge Westad har vært på befaring på Vigra kringkaster sammen med Jon Hildre og to fra fylkeskommunen En fra Telenor kom med nøkkel slik at de fra fylkeskommunen kom inn. Men venneforeningen fikk ikke komme inn. Det går kanskje mot fredning.

 

 

Dagens høydepunkt var Unni Svinø som fortalte fra sin barndom i Finnmark under krigen. Sommeren 1944 da hun var 7 år, dro de fra Hammerfest til besteforeldrene i Breivik på Sørøya. Hun gikk en uke på internatskole før den ble stengt. Tyskerne ville evakuere alle fra Finnmark og de fikk dato for evakuering. 24.10. kom russerne til Kirkenes, samme dag som hun fikk en bror. De trodde russerne ville komme og befri dem innen tre uker, så de gikk over fjellet til en jordgamme de hadde der, De hadde med en ku så de fikk melk. De var 11 stk i gammen. Andre gjemte seg i fjellhuler. Tyskerne brente alle hus. Kjelleren under internatet kunne brukes, så der feiret de jul. De ble nesten tatt av tyskerne, men kom seg over fjellet tilbake til gammen mens tyskerne skjøt etter dem. Kjelleren blei sprengt. De evakuerte begynte å mangle mat, og engelskmennene planla å hente dem med flere skip når de passerte med en konvoi. Den 15.02.45 ble 502 sivile, derav 196 barn, hentet fra Sørøya. Skipet gikk til Murmansk. Flyktningene ble fordelt på mange skip før konvoien satte kurs mot Orknøyene, 33 handelsskip pluss eskortefartøy. De ble angrepet av fly og ubåter flere ganger. I tillegg kom de ut for en fryktelig orkan, men da kom ikke de tyske flyene. De kom fram til Orknøyene 03.03. Mennene ble sendt til London for avhør, faren gikk inn i det militære og kom tilbake til Norge i mai 1945. Senere var de i Skottland der hun gikk 1 måned på skole. De kom ikke tilbake til Norge før i oktober. Så blei de sendt til Skartveit der hun begynte i 2. klasse, de blei der til juli 1946. Da dro de tilbake til Hammerfest. Alt var brent, de bodde i brakker til å begynne med.  Besteforeldrene ville ikke evakuere, de ble tatt av tyskerne og fengslet i Tromsø, men slapp ut igjen.

 

 

Unni fikk blomster og litt penger av leder Inge Westad.

 

 

 

 

Vigdis Haram takket for oppmerksomheten til 80 årsdage.

Og hilste fra Guri Klein som også hadde fått en oppmerksomhet til sin 80 årsdag.

 

 

 

 

 

 

I dag var det kabaret og loff, tekake og kaffe.

Tror alt gikk med.

 

 

Det blei solgt årer for kr. 4.300, -.

Mange fine gevinster.

Denne gangen også flere som vant 2 ganger.

 

 

Vi avsluttet med sangen «Mellom bakkar og berg».

Møtet hevet kl. 15.30.

Link til bilder fra møte:   Klikk her.

 

Ålesund 03.05.2024

Laila Wik Romestrand

sekretær