Dagstur tur til Herøy Gård 23. mai 2024

Tur til Herøy gård med Telepensjonistenes forening

 torsdag 23.05.2024.

 

 

Turistbussen startet fra Ålesund sentrum og plukket opp deltakere på veien.Vi var 21 stykker som reiste, Turen gikk med ferge til Hareid og videre til øya Herøy i Herøy kommune.

Det var nydelig vær, opptil 27 grader varmt og vindstille.

 

 

Frode Haugen

 


 

 

 

Vi ble ønsket velkommen og tatt med på en guidet tur til huset og kirketuftene. Øya Herøy ligger sentralt i skipsleia og blei kalt «Sagaøya» fordi den er nevnt flere ganger i gamle sagaer. Den har vært besøkt av flere konger. Olav den hellige lå der med sine skip i 1027 og ventet på flere folk. Kong Sverre Sigurdsson var der flere ganger på 1100-tallet og i 1263 var kong Magnus Håkonsson der.

 

 

 

 

Allerede på 1100-tallet ble det bygget en steinkirke på det høyeste neset. Det var en av fire hovedkirker på Sunnmøre, og før reformasjonen et av de sen mellomalderske kannikgjeld under Nidaros Domkirke. Kirken ble for liten og revet i 1859. Da ble det bygget en ny og større kirke i lafta tømmer like ved den gamle. Steiner fra den første kirken ble gjenbrukt i grunnmuren og steingarder rundt gravplassen. Men i 1916 ble den revet og flyttet til Fosnavåg. Nå blir stedet brukt til gudstjenester, pilgrims liturgi og bryllup.

 

Gravplassen blir fortsatt brukt, sist i 2023.

 

 

 

Herøy gard er en av nøkkelstedene langs Kystpilgrimsleden og kirketuften er pilegrimsmålet. I et lite steinhus bak hovedhuset kan en finne ly og ro og stempel til pilgrimspasset.

 

 

Her finner en også graven til «Anna og barnet». Det er et sagn om den gravide Anna som døde og blei gravlagt. Senere var det en som hørte barnegråt fra grava. Men da de undersøkte, var både mor og barn døde.

 

 

 

 

 

 

 

Den eldste delen av hovedhuset slik det står i dag, ble bygget i 1752 og fungerte som prestegård til 1761, deretter som handelssted frem til 1916. Huset ble påbygd flere ganger. I dag er det storstue, dagligstue, kjøkken, to kammers og gang i første etasje. I andre etasje er det 6 kammers og en gang. Prestene bodde gjerne andre steder. Det var så lite jord på øya at det kunne være sterk liklukt fra gravplassen. Sivert Olsen kjøpte Herøy gard i 1782 og han ble en av Sunnmøres rikeste menn. Garden ble i familiens eie fram til 1830-årene. I 1854 kjøpte Knut Olai Simonsen fra Bergen Herøy gard og den blei i familien til 1917. Etter det var det flere eiere fram til Herøy kommune kjøpte i 1973 og satte i gang med omfattende restaurering. Takene var bl.a. utette. I 1981 ble Herøy kystmuseum åpnet. Det holder til i de gamle bygningene og viser liv og virksomhet på kysten.

 

De har rekonstruert en gammel sunnmørsjekt som lå til kai der, Anna Olava. Den ble ferdigbygget i år 2000.

 

 

 

Så gikk turen inn i hovedhuset der vi ble servert lapskaus med flatbrød, saft eller vann.

 

Etterpå kunne vi gå en tur på øya. På øya er det et sagn om at et kloster skal ha ligget på en markert haug midt på øya. En arkeologisk registrering viser rester etter en bygning.Herøyspillet «Kongens Ring» er første helgen i juli.

 

 

 

 

 

Herøy Amfi er bygget spesielt til dette spillet og har sitteplasser til ca 1.000 personer. Husene på scenen er bygget i «vikingstil». Handlingen er basert på en hendelse nevnt i «Snorre» og handler om familieliv, kjærlighet og kongemakt. En kommer ditpå en asfaltert sti over øya.

 

 

 

 

 

Så blei det servert vafler og kaffe i hovedhuset.


 

 

Turdeltakerne.

Turistbussen kjørte oss en tur til Fosnavåg sentrum som litt ekstraservice.

Der har det skjedd store forandringer for oss som ikke har vært der på en stund.

 

 

Inge takket for turen.

 

 

 

 

Så blei vi satt av i omvendt rekkefølge som vi kom på.

 

Som vi alltid avsluttet en stil med:   Alle var enige om at det hadde vært en fin tur.

Her kan dere se flere bilder som ble tatt på Turen.      -- Klikk her. --

 

 

Ålesund 26.05.2024

 

Laila Wik Romestrand

sekretær