Operatur til Nordfjordeid 10-11 okt.


Presis klokka 0830 starta Turistbussen Ålesund fra rutebilstasjonen. Innover Borgundveien kom det på flere spente (litt søvninge) pensjonister. Anne Grete kryssa av på lista, vi henta flere på Moa, og ved fergeleie på Magerholm sto det også en flokk. Da kom Vigdis reiseleder på, og AnneGrete kunne overlate det tyngende ansvaret til henne. Da var vi blitt 32 glade forventningsfulle telepensjonister. Målet vårt denne dagen var Nordfjordeid, og på programmet sto operaforestilling, nemlig La Boheme.

Turen gikk med ferge til Sykkylven , Stranda, Hellesylt, Horningdal, Grodås til vi ankom Scandic hotel Nordfjord sånn ved lunsjtider Det var nydelig vær. Høstfarger, snø på toppene, fossestryk og blanke stille vatn. Den stødige og kunnskapsrike sjåføren vår Dagfinn Ørjasæter orienterte oss om steder vi passerte. Godt suplert av Arnhild fikk vi god kunnskap om industri og historie, så det ble en innholdsrik tur. På Grodås ble det en velfortjent kaffepause.

Bussjåfør Dagfinn Ørjasæter

 

 

Rusletur i det fine høstværet

 

 

 

Denne høsten har vi hatt rikeslig med nedbør, men denne dagen skulle det godt gjøres å bli våt ute. Inne derimot var det veldig greit å bli våt; Hotellet har et aldeles flott badehus. Stort basseng (oppvarma), flere saunaer, gode liggestoler, kort sagt: der var det godt å være!

Klokka 1630 var vi invitert på noe kaldt å drikke og nydelig tillaget fingermat! Alle var iført sin beste stas og det var stor stemming da vi ble busset opp til Operahuset. Ja, kulturhuset I Nordfjordeid har så stor tilknytning til operaen at det blir kalt Operahuset. Der ble vi møtt av selveste operasjefen Kari Standal Pavelich. Vi telepensjonistene synes vi har en del i henne siden mor hennes jobbet i Televerket. Operasjefen tok oss med inn i kinosalen. Der fikk vi en entusiastisk informasjon om historikken til opera Nordfjord som nå feirer 20 årsjubileum, og litt om innholdet i den operaen vi skulle få se og ikke minst høre. Opera Nordfjord har vist at det går ann å produsere og framføre opera på et høyt kunsnerisk nivå i et bydemiljø. Det er et heilt spesielt samspill mellom profesjonelle og frivillige krefter. Det er et helt lokalsamfunn som jobber sammen. Nordfjoreid har altså det eneste spesialbygde huset for opera og akustisk musikk utenfor Oslo. Her foregår noe heile året.

Opera er blitt folkekultur i Nordfjordeid. Solister, nyutdanna som erfarne , i samarbeid med kunstnerisk team, elever og lærere ved videregående skole sydamer, snekkere, scenearbeidere, korister, barn som voksne, har i 20 år jobba hardt, og fått til enda en operaforestilling. De første åra holdt de til i gymsalen på Eid vidergående. I 2009 sto bygget ferdig og ble høytidelig åpnet av den gang kulturminister Trond Giske.

På premierkvelden for La boheme ble ekteparet Kari Standal Pavelich og Michael Pavelich kalt opp på scena. Til deres store overraskelse ble de tildelt Kongens fortjenestemedalje for innsatsen de har gjort for kunst og musikk-liv i Norge.

Forventningsfullt publikum

 

Så var det 32 forventningsfulle, oppstemte telepensjonister som fant sine plasser i salen. La Boheme av komponisten Giacomo Puccini er jo ganske dramatisk med kunstnere i Paris som sulter og fryser. Hovedpersonen Mimi dør av tuberkulose i siste akt, men drama ble det sanneligen bak sceneteppet også. En av de mannlige hovedpersonene måtte melde pass midt i stykket. Krise!
Plan B trådte i kraft; Hastetelefon ble tatt til Eivind Kvandal. Han satt i en bil på vei til Sogndal, og ble bedt om å snu og komme seg til Nordfjordeid. Og etter en litt lang pause sto han på scena i reiseklærne sine og sang fra bladet. Han imponerte stort, flott sangstemme og tydelig tekstuttale. Og så må vi jo også nevne den dyktige dirigenten, Michael Pavelich, han var jo alfa og omega!

La Boheme

 

Etter forestillingen ble vi tatt vare på av Dagfinn sjåfør og kjørt til hotellet. Der ventet en bedre middag.

Neste dag lang og god frokost før vi satte kursen hjemover. Denne gangen kjørte vi Kvisvegen med sine 7 tuneller, hvorav den lengste er på 6,3 km. Sjåføren tok en liten avstikker så vi fikk se utgangen på paddetunellene og den store støpte paddefiguren. Denne dagen var det også et praktfullt høstvær, 20 grader minst.

Padda ved Kvivsvegen.

 

Vellykket tur? Ja, så absolutt, kjekke folk og dyktig sjåfør.

Referat; Reidun (ura)

Fotograf; Roe Holen

 
Hans Berg, Hjørdis Rørvik, Haldor Skarbø og Petra Berg Koser seg i restauranten.

 

Randi Vågsholm, Solbjørg Ingebrigtsen og Unni Svinø

 

Borgny og Ola Måløy, Reidun Svensen

 

Edel Slinning, Anne Grete Honningsvåg og Anne Marie Holen

 

Randi Vågsholm, Inger Johanne og Peder Andersen.

 

Marit og John Ivar Heggen